Voorlichting over duurzame voeding: een duurzamere wereld
¨De beste dienst die we de bevolking in deze context kunnen bewijzen, is misschien weer kooklessen op school geven en hen aanmoedigen om naar de markt te gaan¨.
Jancovici zegt van wel. En vóór hem hebben anderen dezelfde boodschap gebracht. Onder andere Olivier de Schutter.
Verre van een losgeslagen milieuidealisme, leggen deze toespraken de vinger op een onderwerp dat onlosmakelijk verbonden is met duurzame ontwikkeling: om te handelen, moeten we het begrijpen. Om te begrijpen moet je je openstellen, een kritische geest ontwikkelen, informatie filteren en toegang hebben tot de juiste bronnen.
In een wereld met veel informatie zijn er manieren om het nuttige met het aangename te combineren, om niet voor al ons leren afhankelijk te zijn van ons scherm en om het praktische met het theoretische te combineren.
Ja, wij geloven dat iedereen kan leren koken, zelfs op hoog niveau.
Nee, we denken niet dat leren door tutorials op internet of Tiktok te bekijken voldoende is.
Daarvoor moet je mensen ontmoeten, ideeën uitwisselen, het product aanraken en (her)voelen, het begrijpen en het veld in gaan. Voeding is politiek! Op zoveel manieren.
Training is essentieel, en we zijn blij dat we dit jaar regelmatig modules organiseren, en een masterclass op 14 oktober over Upcycling en zero waste cooking als onderdeel van het Horeca Forma Be Pro-curriculum.