« Zero Waste koken »
« Zero Waste koken »: het begrijpen en temmen van een doordachte aanpak van onze consumptie in lijn met de seizoenen en voor de toekomst.
Tijdens een Masterclass voor Horeca Forma Be Pro kwamen een aantal professionals uit het vak samen in restaurant Entropy om meer te leren over 'zero waste'.
Maar wat betekent koken zonder afval eigenlijk? De term beslaat een breed onderwerp, met meerdere benaderingen en definities, maar voor de jonge chef-kok Elliott Van de Velde “gaat het over bewust koken, aandachtig en verantwoordelijk zijn in elke fase. De principes van duurzaamheid en lokaliteit maken deel uit van dit nieuwe bewustzijn dat je moet hebben als je een zaak opent”.
Hij vertelt hoe zijn strijd tegen voedselverspilling is geëvolueerd, beginnend met acties om voedsel terug te winnen aan het einde van zijn leven, bij Covid, en geleidelijk naar een 360-graden gebruik van de producten die in zijn keuken worden gebruikt. Hij doorloopt de hele cyclus van een plant, alle stadia waarin deze wordt blootgesteld aan afval: vanaf de oorsprong, via microseizoenen, transport, gebruik, opslag, enz.
Microseizoenen vormen een echte uitdaging voor zowel boeren als chef-koks. Grote hoeveelheden op een heel precies moment en soms onvoorziene gebeurtenissen die de groei tot stilstand brengen. “Neem het voorbeeld van de aardbeien: door de overvloed aan water werden ze na twee weken allemaal naar de oppervlakte geduwd. Ze hadden geen tijd om goed te rijpen en kregen niet genoeg zon”, zegt Elliott Van de Velde.
In het 100% plantaardige restaurant Entropy worden groenteschillen en -doppen niet gezien als afval, maar als een kans om een sap te maken dat de smaken van het gerecht versterkt. En als alles eruit is en je niet weet wat je ermee moet doen? De massa wordt gedroogd en gereduceerd tot een poeder dat later opnieuw kan worden gebruikt! De chef vertelt ons dat “we in het restaurant elke 10 dagen maar 3 kg compost hebben”. Zoals je ziet, wordt er niets weggegooid! Natuurlijk vereist dit een nieuwe ruimdenkendheid en creativiteit...
Meer weten over koken zonder afval? Hoe een paar eenvoudige gewoontes meer smaak op je bord kunnen brengen en minder afval in je vuilnisbakken?
Organiseer je evenement bij Entropy, een kookles of een proeverij. Of kom het gewoon zelf ervaren door een tafel in ons restaurant te reserveren!
🌱 Restaurant Entropy, plantaardige gastronomie
🙋♀️ Wij passen ons aan alle diëten aan op aanvraag (glutenvrij, veganistisch, lactose-intolerantie)
📍Sint-Goriksplein 22, 1000 Brussel
⏰ Woensdag- tot zaterdagavond (en vrijdagmiddag)
🌐 Boek op entropyrestaurant.be
🎁 Cadeaubonnen te koop op onze website
⭐Ontdekking van het jaar @gaultmillaubelgium , Top 3 van @360eatguide, 4 radijsjes @best_vegetables_restaurants , Goodfood gelabeld restaurant.
🙋♀️ Privatisering buiten openingstijden nog mogelijk per e-mail
Ontdek ook
Entropy bovenaan (5 radijsjes) in de beroemde We're Smart Green Guide
Wat een bron van trots voor ons werk om toe te treden tot deze bevoorrechte kring van de 132 beste chef-koks in de voorhoede van de plantaardige gastronomie.Gastronomixs : Elliott Van de Velde deelt 12 van zijn recepten!
Vaarwel Winter, Hallo Lente !
Ecologische akoestische decoratie van gerecyclede tennisballen
283 tennisballen, of 8,5 kg CO2, gebruikt voor één vierkante meter akoestisch materiaal.Nieuw menu "Jardin": nog meer opties voor de twijfelaars!
Kies nu tussen een 4- of 5-gangenmenu voor je vrijdag-lunch.Verschijning in Horeca Magazine
« Met inzet en sociale creativiteit de Horecasector opnieuw uitvinden »Jong Keuken Geweld
Masterclass door Elliott Van de Velde
Tijdens het open huis van Horeca Forma Be Pro gaf de jonge chef-kok een masterclass over “Sublimeren van een bordopmaak”.La théorie du Boxeur: een film over de veerkracht van onze omgeving
In de boksring, vandaag, worden onze ecosystemen op de proef gesteld!Onvergetelijke ervaringen bij Entropy Restaurant
2024, een opmerkelijk jaar. 2025, hier komen we!
Het is een uitdagend jaar geweest en we hebben geprofiteerd van jullie aanzienlijke steun.Elliott Van de Velde Jonge Chef van het Jaar 2025 Brussel Gault&Millau
“In deze voormalige 18e-eeuwse herberg haalt Elliott niet alleen het beste in groenten naar boven, maar gaat hij ook tot het uiterste in de essentie van smaken.Voorlichting over duurzame voeding: een duurzamere wereld
¨De beste dienst die we de bevolking in deze context kunnen bewijzen, is misschien weer kooklessen op school geven en hen aanmoedigen om naar de markt te gaan¨We zijn wat we eten. En jouw keuzes hebben echt invloed op de wereld!
Veel data om de voedselmuurschildering gratis te komen beleven bij Entropy RestaurantGastronomische keuken toegankelijk voor iedereen
De kans om ervaren gerechten te proeven tegen betaalbare prijzen in de beste gastronomische restaurants in Brussel en België met Jong Keuken GeveldDe tuinder is uiteindelijk de eerste kok
Een restaurant is een plek om te delen, maar ook een plek om te leren. Onze taak als chef-koks , is om boodschappen over te brengen“De beste meststof voor groenten is de schaduw van de tuinier”.
Chef-kok en medeoprichter van Entropy,Elliott Van de Velde, heeft gekozen voor een 100% plantaardige keuken. Een keuze die de banden met zijn tuinders versterktZwart, Geel, Groen - België en zijn duurzame adressen
Weer een restaurant? ¨ 2 jaar later
Toen we begin 2022 uit een vijftigtal andere projectvoorstellen werden geselecteerd om deze ongewone geklasseerde site in het centrum van Brussel te bezetten...De beweging van het leven.
Begin juli, een ontmoeting met wijnboeren uit de Bordeauxstreek. Bijna 11 wijnboeren uit de Médoc, Libourne en Entre Deux Mers.Een tuin hebben is profiteren van een smaaklaboratorium in de open lu
Zo introduceert @restaurantmirazur een van zijn boeken, Sous le signe de la lune.Het is Wereld Picknick Dag
Het is Wereld Picknick Dag. Het is een gelegenheid om de aandacht te vestigen op de smakelijke, plantaardige alternatieven voor de club sandwich.Mis onze seizoensgebonden desserts niet, gemaakt met lokale producten
Bij ons kunnen liefhebbers van zoete lekkernijen hun hart ophalen! Mis onze seizoensgebonden desserts niet, gemaakt met lokale productenBollen en uien in het seizoen
Bollen en uien in het seizoen Prei, sjalotten en uien geven de alliums het nakijken en illustreren de seizoensgroenten van onze producenten.Organiseer je volgende evenement in ons restaurant!
Ons restaurant met plantaardige gastronomie verwelkomt u in een ongewoon, geklasseerd kader met een stadstuin in hartje Brussel.Entropy, een GoodFood-gecertificeerd restaurant
Entropy is een GoodFood-gecertificeerd restaurant, met een duurzame aanpak in al zijn vormen en een gastronomische invalshoek in hartje Brussel.PLAN UW EVENEMENT IN HARTJE BRUSSEL
Ruimte nodig voor een speciale evenement? Ons restaurant staat tot uw beschikking voor elk soort evenement!We verwelkomen de lente met een gloednieuwe ruimte !
De lente komt er snel aan bij Entropy, ons gastronomisch restaurant in hartje Brussel. Dit seizoen verwelkomen we je graag in onze nieuwe ruimte.2024, 3 keer meer Entropie
Met deze nieuwe voorstellen heb je geen excuus meer om niet langs te komen!Bocuse d'Or
Sustainable Food Award
Entropy Restaurant thuis voor de feestdagen
De la Terre à la Table : Zoom sur les fournisseurs durables du restaurant gastronomique Entropy
Plongez dans l'univers des fournisseurs d'Entropy, ces acteurs qui partagent les mêmes valeurs d'engagement que notre restaurant. Découvrez les ici.Prix "Sustainability" Gault & Milau
Hearth Project x 4 Wings Foundation
Une première bougie riche d'actualité
Welkom bij Entropy