“We hebben het Entropy restaurant in Brussel getest, een echte planten
Boek nu
Als je Entropy binnenkomt via de mooie binnenplaats van een 18e-eeuwse herberg, zie je het begin van een stadstuin. Kruisbessen, agastache, lievevrouwebedstro... dit zijn slechts enkele van de planten die je kunt vinden op het bord van chef-kok Elliott Van de Velde die samen met zijn partner Adeline Barras, die verantwoordelijk is voor de verschillende projecten van het restaurant, een kleine duurzame oase heeft gecreëerd op het Sint-Goriksplein, in hartje Brussel.
Een autodidactische chef vol ideeën
Elliott Van de Velde heeft geen hotelschool gevolgd. Hij kwam in de wereld van de keuken terecht via de evenementenbranche. “Op een dag ging Yves Mattagne een liefdadigheidsevenement doen en hij vroeg me om bij zijn brigade te komen. Maar ik had mijn cateringbedrijf al, mijn klanten... Van het een kwam het ander en ik zette andere projecten op”, vertelt de jongeman, die in april 2022 samen met zijn wederhelft Entropy opende.
Aanvankelijk kozen ze ervoor om geen vlees te serveren (alleen forel), maar anderhalf jaar geleden schakelden ze over op een bijna volledig plantaardig menu, met nog steeds een beetje boter en kaas op het menu. Dus nam ik contact op met Nicolas Decloedt van Humus x Hortense om samen te werken met zijn tuinder Dries Delanote, in Ieper”, legt de Brusselse chef uit, die zijn klanten ook een interactieve ervaring wil bieden. “We proberen banden te smeden en een gesprek op gang te brengen. We geven hen documentatie over seizoensgebonden kruiden, we laten hen proeven van een fermentatie... We willen hen integreren in ons werk.”
Deugdzaam koken
Entropy wil zo duurzaam mogelijk zijn. “We zijn voor 80% voedselherstel. We fermenteren dingen zoals miso en koji, en we maken ook dingen zwart. Over het algemeen doen we dit voor zwarte knoflook, die we 60 dagen op 60 graden zetten. Maar we doen het bijvoorbeeld ook met pompoen. Het verlengt de houdbaarheid van de producten”, legt Elliott Van de Velde uit.
De chef transformeert ook overtollig brood (van Khobz) in kvass (een drank) of bloem, om ijsjes te maken zonder room of eieren. We waren onder de indruk van dit voorgerecht, waarbij aardperen gedroogd als ijs worden geserveerd, met een karamel van witlof. Of een aardappel bedekt met was. Een variatie op kool brengt ons naar de Maghreb, met een pittige spies, naar Korea met een rode kool kimchi rol, en een derde variant combineert Savooiekool met Belgische quinoa risotto met citrussmaak. Wat een heerlijke creaties!
Een project geworteld in sociale kwesties
Elliott Van de Velde en Adeline Barras lanceerden Hearth Project in december 2019. “Eind 2017 moest ik een liefdadigheidsevenement doen om daklozen te voeden in het Maximilenpark. Tegelijkertijd was ik bij een Dinner in the Sky, waar ik mensen van Metro ontmoette... Dus toen ik mijn goederen ging ophalen bij Metro, zag ik een pallet met onverkochte goederen en die kon ik ophalen. Zo is het allemaal begonnen. Uiteindelijk hadden we 700 kilo onverkocht voedsel en konden we 750 maaltijden bereiden in Maximilen Park. Het was een emotionele schok voor me. Ik realiseerde me dat ik een heleboel mensen kon voeden met onverkocht voedsel. Het was ook de trigger voor al onze toekomstige projecten...” legt Elliott Van de Velde uit.
Vandaag bereidt de chef nog steeds 150 maaltijden per week voor de Ralliement des fourchettes en Secours Populaire, met restjes die hij recupereert - hij tovert speculaas van Dandoy en pasteis de nata van Forcado om tot kaastaarten - of van de tuinders met wie hij samenwerkt bij Entropy. Het restaurant is ook een non-profitorganisatie en doneert al zijn winst aan Hearth Project, dat steun heeft gekregen van Leefmilieu Brussel en de Koning Boudewijnstichting.
Ontdek ook
Onze top 10 die het verband tussen gezondheid en voeding ontcijfert
Slechte voeding is verantwoordelijk voor bijna 20% van alle sterfgevallen wereldwijd Hoe kunnen we deze trend omkeren?Sébastien Ripari presenteert een 4-hands Entropy x Thierry Schwartz op
Entropy organiseert op 24 juni een 4 Mains-evenement met de met een Michelinster bekroonde chef-kok Thierry Schwartz. 2 chefs, 2 visies, 1 gedeeld universum.Entropie, de ziel van de tafel. Uittreksel uit de nieuwste Be Perfect
“Elliott Van de Velde en Adeline Barras definiëren Entropy als een terugkeer naar eenvoud en de menselijke maat”.Entropy bovenaan (5 radijsjes) in de beroemde We're Smart Green Guide
Wat een bron van trots voor ons werk om toe te treden tot deze bevoorrechte kring van de 132 beste chef-koks in de voorhoede van de plantaardige gastronomie.Gastronomixs : Elliott Van de Velde deelt 12 van zijn recepten!
Vaarwel Winter, Hallo Lente !
« Zero Waste koken »
Een masterclass van chef-kok Elliott Van de VeldeEcologische akoestische decoratie van gerecyclede tennisballen
283 tennisballen, of 8,5 kg CO2, gebruikt voor één vierkante meter akoestisch materiaal.Nieuw menu "Jardin": nog meer opties voor de twijfelaars!
Kies nu tussen een 4- of 5-gangenmenu voor je vrijdag-lunch.Verschijning in Horeca Magazine
« Met inzet en sociale creativiteit de Horecasector opnieuw uitvinden »Jong Keuken Geweld
Masterclass door Elliott Van de Velde
Tijdens het open huis van Horeca Forma Be Pro gaf de jonge chef-kok een masterclass over “Sublimeren van een bordopmaak”.La théorie du Boxeur: een film over de veerkracht van onze omgeving
In de boksring, vandaag, worden onze ecosystemen op de proef gesteld!Onvergetelijke ervaringen bij Entropy Restaurant
2024, een opmerkelijk jaar. 2025, hier komen we!
Het is een uitdagend jaar geweest en we hebben geprofiteerd van jullie aanzienlijke steun.Elliott Van de Velde Jonge Chef van het Jaar 2025 Brussel Gault&Millau
“In deze voormalige 18e-eeuwse herberg haalt Elliott niet alleen het beste in groenten naar boven, maar gaat hij ook tot het uiterste in de essentie van smaken.Voorlichting over duurzame voeding: een duurzamere wereld
¨De beste dienst die we de bevolking in deze context kunnen bewijzen, is misschien weer kooklessen op school geven en hen aanmoedigen om naar de markt te gaan¨We zijn wat we eten. En jouw keuzes hebben echt invloed op de wereld!
Veel data om de voedselmuurschildering gratis te komen beleven bij Entropy RestaurantGastronomische keuken toegankelijk voor iedereen
De kans om ervaren gerechten te proeven tegen betaalbare prijzen in de beste gastronomische restaurants in Brussel en België met Jong Keuken GeveldDe tuinder is uiteindelijk de eerste kok
Een restaurant is een plek om te delen, maar ook een plek om te leren. Onze taak als chef-koks , is om boodschappen over te brengen“De beste meststof voor groenten is de schaduw van de tuinier”.
Chef-kok en medeoprichter van Entropy,Elliott Van de Velde, heeft gekozen voor een 100% plantaardige keuken. Een keuze die de banden met zijn tuinders versterktZwart, Geel, Groen - België en zijn duurzame adressen
Weer een restaurant? ¨ 2 jaar later
Toen we begin 2022 uit een vijftigtal andere projectvoorstellen werden geselecteerd om deze ongewone geklasseerde site in het centrum van Brussel te bezetten...De beweging van het leven.
Begin juli, een ontmoeting met wijnboeren uit de Bordeauxstreek. Bijna 11 wijnboeren uit de Médoc, Libourne en Entre Deux Mers.Een tuin hebben is profiteren van een smaaklaboratorium in de open lu
Zo introduceert @restaurantmirazur een van zijn boeken, Sous le signe de la lune.Het is Wereld Picknick Dag
Het is Wereld Picknick Dag. Het is een gelegenheid om de aandacht te vestigen op de smakelijke, plantaardige alternatieven voor de club sandwich.Mis onze seizoensgebonden desserts niet, gemaakt met lokale producten
Bij ons kunnen liefhebbers van zoete lekkernijen hun hart ophalen! Mis onze seizoensgebonden desserts niet, gemaakt met lokale productenBollen en uien in het seizoen
Bollen en uien in het seizoen Prei, sjalotten en uien geven de alliums het nakijken en illustreren de seizoensgroenten van onze producenten.Organiseer je volgende evenement in ons restaurant!
Ons restaurant met plantaardige gastronomie verwelkomt u in een ongewoon, geklasseerd kader met een stadstuin in hartje Brussel.Entropy, een GoodFood-gecertificeerd restaurant
Entropy is een GoodFood-gecertificeerd restaurant, met een duurzame aanpak in al zijn vormen en een gastronomische invalshoek in hartje Brussel.PLAN UW EVENEMENT IN HARTJE BRUSSEL
Ruimte nodig voor een speciale evenement? Ons restaurant staat tot uw beschikking voor elk soort evenement!We verwelkomen de lente met een gloednieuwe ruimte !
De lente komt er snel aan bij Entropy, ons gastronomisch restaurant in hartje Brussel. Dit seizoen verwelkomen we je graag in onze nieuwe ruimte.2024, 3 keer meer Entropie
Met deze nieuwe voorstellen heb je geen excuus meer om niet langs te komen!Bocuse d'Or
Sustainable Food Award
Entropy Restaurant thuis voor de feestdagen
De la Terre à la Table : Zoom sur les fournisseurs durables du restaurant gastronomique Entropy
Plongez dans l'univers des fournisseurs d'Entropy, ces acteurs qui partagent les mêmes valeurs d'engagement que notre restaurant. Découvrez les ici.Prix "Sustainability" Gault & Milau
Hearth Project x 4 Wings Foundation
Une première bougie riche d'actualité
Welkom bij Entropy