“De beste meststof voor groenten is de schaduw van de tuinier”.
Werken met Cycle Farm betekent kiezen voor nabijheid. Geografisch natuurlijk, maar bovenal menselijk.” Zittend op een pallet geniet Elliott Van de Velde, chef-kok en medeoprichter van restaurant Entropy, van de kleuren en vormen van de tomatenoogst van David Errera, de tuinder van deze microboerderij in Linkebeek, net buiten Brussel. Microboerderij? De term wordt niet overdreven gebruikt: de hele activiteit komt neer op een klein perceel ingeklemd tussen huizen aan de ene kant en een meer conventionele akker aan de andere kant.
“We telen niet meer dan tien are (of 1.000 m2, noot van de redactie) netto,” bevestigt David Errera. “Het is te klein om traditionele boeren te interesseren, maar we slagen er toch in om acht ton groenten per jaar te oogsten. We werken hier het hele jaar door, tussen het zaaien door, dingen in kassen zetten, de moestuin beheren...”
De praktijk kan worden gedefinieerd als “spin farming”, voor intensieve productie op kleine percelen, een landbouwmodel dat is gebaseerd op de productie van groenten met een hoge toegevoegde waarde gedurende een lang seizoen.
“Maar we hebben het niet over 'intensief' in de zin van het gebruik van kunstmest, maar omdat we de ruimte maximaliseren en veel rotatie toepassen,” verduidelijkt de tuinder, terwijl hij naar een strook vers geoogst land wijst. “Op een bed (een stuk bouwland), waar een boer die langs wil komen met zijn tractor of onkruidverdelger drie stroken rucola legt, kan ik er twaalf doen!”
En zodra de rucola is afgesneden, wordt de grond afgedekt zodat de niet-opgehaalde delen kunnen worden gecomposteerd. “We kunnen dan opnieuw beginnen met rijke grond en heel snel herplanten”, voegt David Errera toe, die nog plannen heeft om zijn project verder te ontwikkelen. “We zijn geïnteresseerd in “syntropische” landbouw, waarmee we de productie verder kunnen verhogen dankzij de convergerende werking van verschillende ecologische factoren en een goed evenwicht tussen planten, die elkaar voeden.