Entropie, de ziel van de tafel. Uittreksel uit de nieuwste Be Perfect
Jonge Chef van het Jaar in Brussel.
Op 4 november 2024 kreeg Elliott Van de Velde de titel van de gerenommeerde Gault & Millau-gids. Een prestigieuze onderscheiding voor zijn gastronomisch werk bij Entropy, dat tweeënhalf jaar eerder werd opgericht. En des te uitzonderlijker omdat Entropy geen restaurant is. En Elliott Van de Velde is geen chef-kok. Tenminste niet in de traditionele zin van het woord.
Hij voedt zowel de emoties als het lichaam. Gedachten voeden via de zintuigen en smaken. Entropy is het project van een mensenleven, van twee zelfs, aangezien het als koppel werd bedacht door Elliott Van de Velde en Adeline Barras, op het kruispunt van een geëngageerde aanpak, het wonder van smaak en een holistische ervaring. Een concept ver van de culinaire platgetreden paden, onmogelijk te benoemen en des te essentiëler om te ontdekken. De afspraak is gemaakt, op een dag waarop de zonnige sfeer over de Place Saint-Géry straalt tot aan de deur van een voormalige 18e-eeuwse herberg. Daarachter, schoonheid, vervaardigd tot in het kleinste detail. Een handgemaakte bar van licht hout vormt een indrukwekkend middelpunt en elk element herinnert eraan, tot het stuk tak waarop het bestek rust. De fascinerende sculpturen van Mathilde Wittock, die tennisballen in kleurrijke lappendeken heeft veranderd.
De muren zijn versierd met mozaïeken van wortels, een mooi voorbeeld van bio-ontwerp en biomimicry dat akoestische functionaliteit combineert met esthetische aantrekkingskracht. Een veelheid aan boeken op de planken vertelt over planten, plantkunde en koken, en aan het plafond en de tafels hangen gedroogde bloemen. Zoals Elliott Van de Velde uitlegt: “Zonder uitnodiging is er geen moment. Zonder een warm welkom en gezelligheid verliest de keuken, hoe subliem ook, zijn betekenis. Wat mij fascineert is getuige te zijn van deze ontdekking van groenten door een globale vorm van natuurlijkheid, door de ogen van degenen die we ontvangen. Hun uitdrukking wordt getransformeerd door het verrassingseffect, door de onbekende combinaties van gerechten, door hun groeiend bewustzijn van onze wereld. Het is dit delen, dit doorgeven, dat mijn drijfveer is”.
Smaak en authenticiteit cultiveren
Elliott Van de Velde ontmoette zijn passie bij toeval en is er nooit meer weggegaan, toen hij als ober werkte in een Libanees restaurant. Het was liefde op het eerste gezicht die aanleiding gaf tot zijn aanpak als culinaire ontdekkingsreiziger, een autodidact die tegen de stroom in fantaseert. Hij begint met de meest subtiele combinaties om de puurheid van ingrediënten te onthullen en elementen die vaak worden verwaarloosd, zoals bladeren, wortels of toppen, om de kwintessens van smaken te bereiken. “Dat ik zelf heb leren koken, door te testen en te oefenen, heeft me veel zelfvertrouwen gegeven.
“Omdat ik zelf heb leren koken, door te testen en te oefenen, is er veel ruimte voor instinct. Een intuïtieve manier van werken, die je aanmoedigt om jezelf opnieuw uit te vinden. Ik doe veel aan juxtaposities, slow cooking en maceraties. Er zijn recepten en er is de alchemie die vanzelf ontstaat, soms door een kleine verandering in het koken, het snijden of de hoeveelheid, waardoor een gerecht op duizend verschillende manieren kan worden geherinterpreteerd. Dit betekent dat een menu, hoewel het zijn essentie behoudt, nooit in steen gebeiteld is”. Een menu dat is ontworpen als een reis waarbij je vier, vijf of acht stops maakt en die je blijft verbazen. Van een inleiding van rapen, zwarte radijs en daikon gekookt en rauw duo, Koji-schuim met yuzu, kruidensap en marjoleinolie, tempurabeignets met kruiden, lepel houtroossake. Een zoete tussenstop met pompoen gemacereerd in oranjebloesemwijn, gegrild boven een vlam.
Ranger wijn, gegrild boven een vlam met citrus kozo, pompoencake, pompoenpitijs, romige kurkuma en duindoorn en pompoensap.
Een uitzonderlijke gastronomie, waarvan je niet ten volle kunt genieten zonder ook doordrongen te zijn van de humanistische visie. “Onze roeping is om een plek van voeding te zijn, in elke zin van het woord. Niet alleen in termen van genot en verwennerij, maar ook in termen van educatie over het leven, duurzaamheid en ecologie via onze Hearth Project-vereniging,” legt Elliott Van de Velde uit.
“Een principe van een eerlijk en circulair ecosysteem, met een echte sociale impact, niet alleen door middel van een stadstuin, cursussen en workshops, maar ook door de herverdeling van vijftig tot honderd maaltijden per week aan mensen in precaire situaties. De acties van Entropy worden niet alleen ondersteund door de financiële winst, maar ook door de creativiteit en filosofie. Het is een onvergetelijke ervaring die je blijft inspireren lang nadat je de tafel hebt verlaten.
Ontdek ook
Sébastien Ripari presenteert een 4-hands Entropy x Thierry Schwartz op
Entropy organiseert op 24 juni een 4 Mains-evenement met de met een Michelinster bekroonde chef-kok Thierry Schwartz. 2 chefs, 2 visies, 1 gedeeld universum.Entropy bovenaan (5 radijsjes) in de beroemde We're Smart Green Guide
Wat een bron van trots voor ons werk om toe te treden tot deze bevoorrechte kring van de 132 beste chef-koks in de voorhoede van de plantaardige gastronomie.Gastronomixs : Elliott Van de Velde deelt 12 van zijn recepten!
Vaarwel Winter, Hallo Lente !
« Zero Waste koken »
Een masterclass van chef-kok Elliott Van de VeldeEcologische akoestische decoratie van gerecyclede tennisballen
283 tennisballen, of 8,5 kg CO2, gebruikt voor één vierkante meter akoestisch materiaal.Nieuw menu "Jardin": nog meer opties voor de twijfelaars!
Kies nu tussen een 4- of 5-gangenmenu voor je vrijdag-lunch.Verschijning in Horeca Magazine
« Met inzet en sociale creativiteit de Horecasector opnieuw uitvinden »Jong Keuken Geweld
Masterclass door Elliott Van de Velde
Tijdens het open huis van Horeca Forma Be Pro gaf de jonge chef-kok een masterclass over “Sublimeren van een bordopmaak”.La théorie du Boxeur: een film over de veerkracht van onze omgeving
In de boksring, vandaag, worden onze ecosystemen op de proef gesteld!Onvergetelijke ervaringen bij Entropy Restaurant
2024, een opmerkelijk jaar. 2025, hier komen we!
Het is een uitdagend jaar geweest en we hebben geprofiteerd van jullie aanzienlijke steun.Elliott Van de Velde Jonge Chef van het Jaar 2025 Brussel Gault&Millau
“In deze voormalige 18e-eeuwse herberg haalt Elliott niet alleen het beste in groenten naar boven, maar gaat hij ook tot het uiterste in de essentie van smaken.Voorlichting over duurzame voeding: een duurzamere wereld
¨De beste dienst die we de bevolking in deze context kunnen bewijzen, is misschien weer kooklessen op school geven en hen aanmoedigen om naar de markt te gaan¨We zijn wat we eten. En jouw keuzes hebben echt invloed op de wereld!
Veel data om de voedselmuurschildering gratis te komen beleven bij Entropy RestaurantGastronomische keuken toegankelijk voor iedereen
De kans om ervaren gerechten te proeven tegen betaalbare prijzen in de beste gastronomische restaurants in Brussel en België met Jong Keuken GeveldDe tuinder is uiteindelijk de eerste kok
Een restaurant is een plek om te delen, maar ook een plek om te leren. Onze taak als chef-koks , is om boodschappen over te brengen“De beste meststof voor groenten is de schaduw van de tuinier”.
Chef-kok en medeoprichter van Entropy,Elliott Van de Velde, heeft gekozen voor een 100% plantaardige keuken. Een keuze die de banden met zijn tuinders versterktZwart, Geel, Groen - België en zijn duurzame adressen
Weer een restaurant? ¨ 2 jaar later
Toen we begin 2022 uit een vijftigtal andere projectvoorstellen werden geselecteerd om deze ongewone geklasseerde site in het centrum van Brussel te bezetten...De beweging van het leven.
Begin juli, een ontmoeting met wijnboeren uit de Bordeauxstreek. Bijna 11 wijnboeren uit de Médoc, Libourne en Entre Deux Mers.Een tuin hebben is profiteren van een smaaklaboratorium in de open lu
Zo introduceert @restaurantmirazur een van zijn boeken, Sous le signe de la lune.Het is Wereld Picknick Dag
Het is Wereld Picknick Dag. Het is een gelegenheid om de aandacht te vestigen op de smakelijke, plantaardige alternatieven voor de club sandwich.Mis onze seizoensgebonden desserts niet, gemaakt met lokale producten
Bij ons kunnen liefhebbers van zoete lekkernijen hun hart ophalen! Mis onze seizoensgebonden desserts niet, gemaakt met lokale productenBollen en uien in het seizoen
Bollen en uien in het seizoen Prei, sjalotten en uien geven de alliums het nakijken en illustreren de seizoensgroenten van onze producenten.Organiseer je volgende evenement in ons restaurant!
Ons restaurant met plantaardige gastronomie verwelkomt u in een ongewoon, geklasseerd kader met een stadstuin in hartje Brussel.Entropy, een GoodFood-gecertificeerd restaurant
Entropy is een GoodFood-gecertificeerd restaurant, met een duurzame aanpak in al zijn vormen en een gastronomische invalshoek in hartje Brussel.PLAN UW EVENEMENT IN HARTJE BRUSSEL
Ruimte nodig voor een speciale evenement? Ons restaurant staat tot uw beschikking voor elk soort evenement!We verwelkomen de lente met een gloednieuwe ruimte !
De lente komt er snel aan bij Entropy, ons gastronomisch restaurant in hartje Brussel. Dit seizoen verwelkomen we je graag in onze nieuwe ruimte.2024, 3 keer meer Entropie
Met deze nieuwe voorstellen heb je geen excuus meer om niet langs te komen!Bocuse d'Or
Sustainable Food Award
Entropy Restaurant thuis voor de feestdagen
De la Terre à la Table : Zoom sur les fournisseurs durables du restaurant gastronomique Entropy
Plongez dans l'univers des fournisseurs d'Entropy, ces acteurs qui partagent les mêmes valeurs d'engagement que notre restaurant. Découvrez les ici.Prix "Sustainability" Gault & Milau
Hearth Project x 4 Wings Foundation
Une première bougie riche d'actualité
Welkom bij Entropy